HomeWie zijn wijPersOnderzoek over hoe het er echt aan toe gaat in de badkamer

Hoe het er echt aan toe gaat in de badkamer?

Ideal Standard maakt de resultaten bekend van een kijk-mee-in-de-badkamer-onderzoek

Voor de meeste mensen is het een toevluchtsoord waar ze zelfs partners en gezinsleden liever buitenhouden. Toch gingen negentien personen uit vier landen ermee akkoord om Ideal Standard, de toonaangevende badkamerspecialist in Europa, gedurende twee weken in februari alle borstelbewegingen, waterspatten en wasbeurten te laten registreren.

Voor het eerst werd voor een badkameronderzoek in badkamers in heel Europa een prototype geïnstalleerd dat menselijke bewegingen registreert om zo het badkamergedrag na te gaan. Door dieptesensoren zo aan te passen dat ze nauwkeurig de bewegingen van het menselijk lichaam in 3D kunnen weergeven en door twee sensoren in te zetten in elke badkamer is Ideal Standard erin geslaagd een gedetailleerd beeld te krijgen van hoe mensen de ruimte in de badkamer echt gebruiken.
Het is een verhaal van verwaarloosde badkuipen en bidets, onverzoenbare badkameretiquette en onlogisch ingedeelde badkamers waar je gek van wordt. Ideal Standard stelt u vandaag de resultaten van dit onderzoek voor (kwantitatieve gegevens verzameld bij 4000 personen).

Achter de statistieken schuilen soms fascinerende inzichten in het gezinsleven: hoe ouders even ver weg van hun gezin hun toevlucht nemen tot een uitgebreid bad of douche; hoe badkamers tegelijkertijd dienst doen als wasplaats of kleedkamer of hoe flatgenoten zich willens nillens tegelijk staan te wassen.
De resultaten tonen aan dat 40% van ons hunkert naar een nieuwe badkamer, en daarbij valt vooral op dat de meesten eigenlijk geen nood hebben aan meer ruimte maar eerder aan een ruimte die beter aansluit op hun behoeften.

"We zijn uitgegaan van de veronderstelling dat in veel woningen de badkamer niet optimaal gebruikt wordt," aldus Kerris Bright, Chief Marketing Officer bij Ideal Standard International. "De resultaten lijken dit vermoeden te bevestigen. De renovatie van een badkamer begint vaak met veel enthousiasme en eindigt in een teleurstelling. Het is lastig om te weten waarmee je best begint en nog lastiger om voorbij de beperkingen van de kamer te kijken."

De publicatie van het onderzoek valt samen met de lancering van A Beautiful Use of Space, de nieuwe marketingcampagne van Ideal Standard. De campagne draait om een aantal abstracte badkamerruimtes – die niets te maken hebben met de gebruikelijke brandende kaarsen of overloopbaden die uitkijken op een weelderig bos – om zo de verschillende behoeften waaraan een badkamer moet beantwoorden op een dag weer te geven, zijnde verfrissing, transformatie, ontspanning en spel.
Aan het onderzoek namen gezinnen deel uit Duitsland, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Zij stonden als het ware symbool voor een hele waaier aan huishoudens, gaande van alleenstaanden tot de kangoeroewoning. Van Rotherham tot Wuppertal en van Milaan tot Parijs lieten deze gezinnen toe elke beweging in hun badkamer te registreren, analyseren en bestuderen door de onderzoekers van Ideal Standard.

De eerste resultaten van de kwantitatieve en kwalitatieve onderzoeken zullen in de loop van de volgende maanden geanalyseerd worden maar nu al zijn er fascinerende inzichten aan het licht gekomen die Ideal Standard en haar ontwerpers in de toekomst zullen helpen bij het innoveren.

"We hebben het onderzoek gedaan omdat ons productgamma, als enige in zijn soort, elk facet van badkamerdesign omvat," aldus Kerris Bright. "We hebben altijd geprobeerd om te begrijpen hoe een badkamer in zijn geheel werkt en om stil te staan bij de ergonomie van de badkamerervaring. Zo zorgen we ervoor dat onze klanten hun badkamerervaring kunnen maximaliseren."

De resultaten worden vandaag bekendgemaakt in het witboek Bathroom Behaviours; how to optimise bathroomspace for modern households.
"De badkamer is een unieke ruimte in huis", aldus Dr. John Curran, sociaal antropoloog en auteur van het witboek. "In tegenstelling tot andere kamers in een woning moet het aan allerlei behoeften voldoen."

"Het is de kamer waar we de transformatie ondergaan van de ene gemoedstoestand naar de andere en kan daarom bepalend zijn voor de verschillende rollen die we onszelf tijdens een dag aanmeten. Deze transformatieve eigenschap maakt dat de badkamer verankerd is in alledaagse rituelen die samen met andere van ons maken wie we zijn."
"Het wordt altijd moeilijker om badkamers te ontwerpen - rekening houdend met opbergruimte, kranen, vormgeving en de beschikbare ruimte – omdat moet voldaan worden aan de behoeften van alle gezinsleden. Daarbij komt nog dat er een snelle demografische evolutie is naar meer huishoudens van alleenstaanden, enkel volwassenen, meerdere generaties of huishoudens met ouderen."

Voor elk van de badkamers uit dit onderzoek rond bewegingsregistratie heeft Ideal Standard een ‘typebadkamer’ opgesteld die gebaseerd is op de verzamelde inzichten. Elk type badkamer kan gezien worden als een nuttig uitgangspunt bij het uittekenen van een badkamer voor verschillende soorten behoeften.

De typebadkamers werden ontwikkeld door Robin Levien, een bekroonde ontwerper en de non-executive design director van Ideal Standard UK. Robin maakte gebruik van het volledige productgamma van Ideal Standard, zoals de basiscollectie Connect, de elegantie van Softmood, het minimalisme van Strada en een breed scala aan water- en energiezuinige douches en kranen om zo ruimtes te creëren die beantwoorden aan de noden van de verschillende soorten huishoudens uit het onderzoek.
"Het was belangrijk om bij de producten die we in elke badkamer anbevelen een multifunctionele aanpak voor ogen te houden. Vertrekkende van het soort huishouden maar tegelijk ook rekening houdend met hun individuele voorkeuren, hebben we een waaier aan Ideal Standard producten geselecteerd om zo een totaaloplossing te bieden. Om het te zeggen met de bekende uitspraak van Le Corbusier ‘een badkamer is een machine om in te wonen’ dus hebben wij ze leefbaarder gemaakt."
Als het gaat over opbergruimte dan draait het in deze collectie helemaal om de vraag hoe de beschikbare ruimte het best benut kan worden. De moduleerbare en hangende meubels creëren een ruime, gesofisticeerde en hedendaagse look.

De meubels zijn in 5 afwerkingen beschikbaar en werden zo compact mogelijk ontworpen om de badkamer een ruime look en feel te geven.
Doorheen het gamma worden allerlei innovatieve design features gebruikt.
De wandmeubels met opbouwwastafel combineren diepe laden met soft close ladegeleiders met binnenin minder diepe laden eveneens met soft close ladegeleiders om zo een maximum aan opbergruimte te creëren.

In de bovenste lade zitten moduleerbare opbergboxen in drie verschillende maten maar er zijn ook andere opstellingen mogelijk, wat zorgt voor flexibiliteit. Bij de grotere modellen is er nog bijkomende opbergruimte voorzien aan de zijkant van het meubel.
Het meubel voor het gastentoilet heeft een L-vormige deur om er makkelijk in te kunnen, bovendien wordt de ruimte die een open kastdeur inneemt hierdoor ook verkleind. Een praktische opbergbox aan de binnenkant van de deur biedt opbergruimte rond de afvoerbuis

Noten voor de redactie
1. Enkele resultaten
Toevluchtsoord voor ouders
Voor ouders staat de badkamer garant voor een soort toevluchtsoord om zich even in af te zonderen, weg van het gezinsleven. Onze kwantitatieve gegevens tonen aan dat volwassenen in gezinswoningen meer tijd dan gemiddeld doorbrengen in de badkamer en langer in bad liggen, vooral als de kinderen jonger zijn dan vijf jaar. Dit werd in het onderzoek rond de bewegingsregistratie bevestigd door de gedragingen van de ouders die meer tijd nodig hadden om zich te wassen, op te maken of zich klaar te maken dan anderen in het onderzoek.

Verschillende gebruiksdoeleinden
Hoewel de badkamer een rustpunt kan zijn voor ouders, is het net deze groep die het minst tevreden is met hun huidige badkamer. Ze hebben het lastig met de uiteenlopende en soms zelfs onverenigbare gebruiksdoeleinden van de ruimte, zoals wellnessruimte, apotheek, wasplaats en speelkamer voor de kinderen. Bovendien is de kans dat ze klagen over rommel en gebrek aan opbergruimte het grootst. Ook hier worden de kwantitatieve gegevens geruggesteund door kwalitatief bewijs. De deelnemers die in het onderzoek rond bewegingsregistratie hun ruimte het best wisten te benutten, waren koppels en alleenstaanden.

De heroverde badkamer
Bij alleenstaande ouderen of oudere koppels was de kans dat ze tevreden waren met hun badkamer het grootst, dit wijst op een gevoel van heroverd terrein nadat de kinderen het huis uitgaan. Deze groep slaagt erin de meeste opbergruimte te creëren in hun badkamer ondanks het feit dat de ruimte ten dienste moet staan van minder mensen dan gemiddeld het geval is.

Enkel volwassenen
De kans dat de badkamer louter gezien wordt als een functionele ruimte is het grootst bij wie leeft in een woning met enkel volwassenen zoals bijvoorbeeld studenten die samen een appartement delen of gezinnen waarbij de kinderen na hun universitaire studies opnieuw thuis zijn komen wonen. Dit is de groep die een uitgebreid bad meestal probeert te vermijden en eerder een douche neemt. De kans dat de badkamer ook dienst doet als wasplaats is het grootst in deze woningen. Geen enkel individu heeft in deze huishoudens alle macht in handen waardoor men vaak de druk voelt van enkel te doen wat men moet doen om dan de badkamer meteen weer te verlaten.

Gebruiken mensen een bidet?
In sommige delen van Europa is een bidet heel gebruikelijk; in andere delen dan weer veel minder. Al jarenlang vragen badkamerontwerpers zich af hoe vaak het bidet nu eigenlijk echt gebruikt wordt. Ons onderzoek rond bewegingsregistratie geeft ons maar in beperkte mate inzicht in deze intieme maar belangrijke vraag. In het ene huishouden werd het bidet tijdens het experiment amper gebruikt en in het andere dan weer dagelijks. Onze kwantitatieve gegevens wijzen erop dat het maar sporadisch gebruikt wordt, behalve dan in Italië waar het bidet een wezenlijk deel uitmaakt van het dagdagelijkse badkamerritueel. Vooral de Britten en de Fransen gebruiken het maar zelden.

Hete douches en koude baden
Uit een eerste analyse van alle woningen in ons onderzoek rond bewegingsregistratie blijkt dat het bad nauwelijks gebruikt wordt en dat meer en meer mensen voor hun dagelijkse wasroutine een douche nemen. Het zou kunnen dat we evolueren naar een punt waarop een bad in de gezinsbadkamer niet langer een absolute must is.

Hebben koppels alles op orde?
Beter dan elke andere groep slagen koppels erin om hun badkamerruimte opgeruimd en netjes te houden. Dit kan ingegeven zijn door de stimulans om de badkamer opgeruimd te houden voor de andere persoon zonder de storende factoren die eigen zijn aan het gezinsleven.

A Beautiful Use Of Space?
Op basis van het onderzoek rond bewegingsregistratie suggereert non-executive design director Robin Levien een nieuwe samenstelling voor alle deelnemende badkamers, de ene al ingrijpender dan de andere. Dit wijst erop dat een groot aantal badkamers niet optimaal ontworpen zijn.

Wie blijft het langst in de badkamer?

  • Gemiddeld duurt de ochtendroutine in de badkamer (douche, toilet, wastafel) 25’59’’.
  • Britten hebben met 19‘42’’ veruit de kortste ochtendroutine, bijna acht minuten sneller dan de Duitsers (27’35’’), Italianen (27’33’’) en Fransen (27’11’’).
  • Vrouwen brengen voor een normale badkamerroutine gemiddeld 1’13’’ langer door in de badkamer dan mannen.
  • Wanneer het gaat over een bad nemen, is er geen verschil tussen de beide geslachten. Van de mensen die een bad hebben, verkiest maar 36% het bad boven een douche als onderdeel van de dagelijkse routine.
  • Min-30-jarigen zitten gemiddeld 1’39’’ langer op het toilet dan 55-plussers en de kans dat zij intussen hun Facebookpagina checken is groter dan dat zij een boek lezen.
  • Gezinnen in het Verenigd Koninkrijk gebruiken het bad het minst: 33% van de mensen met een afzonderlijk bad gebruikt het af en toe.
  • De Fransen zijn de grootste liefhebbers van het bad: 50% van de mensen met een afzonderlijk bad gebruikt het minstens één maal per dag.
  • 35% van de Franse gezinnen heeft geen toilet in de voornaamste badkamer, terwijl 95% van de Italianen beschikt over een bidet.
  • 18- tot 30-jarigen willen een badkamer die zij kunnen delen, maar douches voor twee personen zijn minder populair zodra de respondenten dertigers worden. Wanneer ze naar de vijftig jaar gaan, is de badkamer helemaal een privéaangelegenheid geworden.
  • Duitsers zijn het minst tevreden met hun huidige badkamer, terwijl de Britten doorgaans het gelukkigst zijn.

2. Over het onderzoek rond bewegingsregistratie
Om badkamergedrag na te gaan hebben we voor het eerst in badkameronderzoek een prototype gecreëerd dat menselijke bewegingen registreert. Door dieptesensoren zo aan te passen dat ze nauwkeurig de bewegingen van het menselijk lichaam in 3D kunnen weergeven en twee sensoren in te zetten in elke badkamer was het mogelijk om tot vier personen tegelijk op één plaats te traceren. Door het gebruik van meervoudige sensoren konden we ook mensen traceren in ongelijke ruimtes.
De gegevens die we konden verzamelen bestonden uit details over de positie en de rotatie van 22 belangrijke gewrichten van het menselijk lichaam. Deze gegevens werden gelabeld met een tijdscode en een unieke identificatiecode per land en per toestel. Het werd dan in real-time doorgestuurd vanaf die locatie naar het controlecentrum in Londen.
In het controlecentrum gebruikten we software op maat om de skeletten nieuw leven in te blazen en om statistische analyses uit te voeren op hun bewegingen en timing in de ruimtes.
Door middel van driehoeksbepaling van alle gegevensbronnen konden we patronen, trends en stijlen in badkamergebruik opmaken uit de onderzoeksbronnen, terwijl diepgaandere analyse nog tot andere inzichten kan leiden.

3. Maak kennis met de gezinnen
Sara Galer, Verenigd Koninkrijk
Sara woont met haar echtgenoot Paul en hun zoontje Sam van drie in het Engelse Rotherham. Zij hebben een huis met vijf slaapkamers, een kleine gezinsbadkamer en een suitebadkamer aan de grootste slaapkamer. Zowel het bad als de douche worden intensief gebruikt aangezien Paul de douche gebruikt als ‘reflectiekamer’ voor nieuwe zakelijke ideeën en hun zoontje het bad gebruikt om extra lang in te spelen.

Marta Kisluk, Verenigd Koninkrijk
Marta woont met haar vriend en zijn neef in een duplex-appartement in Noord-Londen. De badkamer met bad/douche combinatie ligt op de bovenste verdieping en wordt door alle huisgenoten gebruikt. Het is vooral vechten voor de douche wanneer Marta en haar vriend zich ’s morgens proberen klaar te maken voor 8u. Marta gebruikt de douche om zich voor het werk te verfrissen maar ze raakt vaak gefrustreerd door de lage waterdruk die te wijten is aan de ligging van de badkamer bovenaan in de woning.

Alberto Mora, Italië
Alberto deelt in Milaan een appartement met een medebewoner. Ze hebben één badkamer met een bad en een bidet. De huisgenoten hebben ’s ochtends allebei de badkamer nodig wat er vaak toe leidt dat ze de ruimte tegelijkertijd gebruiken: eentje zit in bad terwijl de andere zijn tanden staat te poetsen. Alberto ergert zich het meest aan het gebrek aan opbergruimte. Bovendien zouden ze in plaats van het bad liever een douche laten installeren.

Fiammetta Vitali, Italië
Fiammetta woont alleen in een appartement met één slaapkamer in Milaan. In haar badkamer staat een bad, douche en een wasmachine. Voor Fiammetta is de badkamer een plaats voor transformatie en fungeert de badkamer als een heel praktische ruimte waar er zowel plaats is om je klaar te maken als de was te doen. Het is ook de badkamer van de kat aangezien de kattenbak er ook zijn plaatsje vond.

Arnaud en Aurelie Thizy, Frankrijk
Aurelie en Arnaud Thizy wonen in Lyon met hun twee kinderen, eentje van drie jaar en eentje van vijf maanden. Hun badkamer doet dienst als gezinsbadkamer met een bad met zitdouche, en daarnaast een wasmachine en droogkast. Aurelie brengt de meeste tijd door in de badkamer, om de kinderen in bad te steken en te laten spelen in bad en ook om de was te doen. Het meest frustrerende aan de badkamer van het gezin is het gebrek aan plaats om handdoeken en kleren op te hangen. Hierdoor komen die uiteindelijk vaak op de vloer terecht.

Aurelie Poss, Frankrijk
Aurelie woont alleen in Parijs in een modern appartement. Haar badkamer heeft een wastafel, toilet en inloopdouche. Aurelie beschouwt de badkamer als een plaats voor transformatie en geeft toe dat ze eindeloos lang onder de douche staat. Ze is behoorlijk tevreden met haar badkamer maar idealiter zou ze ook graag over een bad beschikken.

Martin Bischof, Duitsland
Martin (33) woont met zijn vriendin in Solingen. Ze hebben een ruime badkamer met vrijstaande douche, toilet en wastafel. De verschillende werkroosters van het koppel zorgen ervoor dat ze zelden met elkaar de strijd moeten aangaan om de badkamer te gebruiken, maar ze zien de ruimte veeleer als een plaats om zich klaar te maken dan om te ontspannen. Martin meent dat het koppel meer tijd zou doorbrengen in de badkamer als er ook een bad zou staan, en dat zijn vriendin het leuk zou vinden om te kunnen ontspannen in bad.

David Ochsenknecht, Duitsland
David woont in Wuppertal met zijn partner Nicole, Yannis van vier en er is ook nog een tweede kindje op komst. De gezinsbadkamer beschikt over een bad met mogelijkheid tot douche en een vrijstaande douche. Hun droom is een badkamer voor ontspanning en verfrissing maar momenteel geeft hun badkamer blijk van geen van beide eigenschappen.